معرفی پروتکل FTP

در این پست قصد داریم به معرفی پروتکل FTP بپردازیم. قبل از اینکه بخواهیم بصورت تخصصی این پروتکل را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم ابتدا سعی میکنیم یک توضیح مختصر و کلی از آن برایتان ارئه دهیم که شما با ماهیت این پروتکل آشنا شوید. امیدواریم مقاله معرفی پروتکل FTP مورد توجه شما قرار بگیرد.

معرفی پروتکل FTP

معرفی پروتکل FTP

در ابتدا باید بگوییم FTP یک پروتکل انتقال فایل اسـت که به شما اجازه میدهد تا با سرعت بالا بتوانبد اطلاعات خود را منتقل نمایید.

توصیه میهن وب هاست به کاربران خود این است که برای انتقال فایل ها از نرم افزار هایFTP بهره گیری نمایند.به این منظور و برای بالا بردن سطح کیفی سرویس های عرضه شده در فایل منیجر هاست محدودیت 20 مگابایتی برای آپلود و در اسکریپت نیز این محدودیت 20 مگابایتی برای آپلود درنظـر گرفته شده است و شما خواهید توانست برای آپلود فایل های حجیم تر از نرم افزار های FTP بهره گیری نمایید.

از دیگر خصوصیت ها ی بهره گیری به این علـت ش این است که گاها شانس دارد که نیاز داشته باشید کاربری فایل یا فایلهایی را بر روی هاست یا سرور شما آپلود نماید و نمیخواهید نام کاربری و کلمه گذر هاست خود را به آن فـرد بدهید تا امنیت هاست خود را تضمین نمایید.در این وقـت خواهید توانست با تهیه یک اکانت FTP نام کاربری و کلمه عبوری به وی اختصاص دهید تا بتواند فایل های مورد نیاز را آپلود نماید.

FTP چیست؟

FTPیکـی از قدیمی ترین پروتکل های اینترنت است که هنوز هم کاربرد بیشتری دارد و یک پروتکل استاندارد در TCP/IP است که ساده ترین راه برای تبادل فایل از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر می باشد. یکـی از کاربردهای FTP ، دانلود موسیقی و برنامه های کاربردی از وب سایت ها می باشد. به خاطر بهره گیری این پروتکل از یک پورت مجزا ، دانلود خیلی سریع انجام می شود . با دقت به اینکه پروتکل FTP یکـی از سریع ترین برنامه های انتقال فایل است از این رو آشنایی با این پروتکل و چگونگی عملکرد آن و خصوصیات یش یکـی از الزامات کاربران اینترنت می باشد. در این مقاله کوشش شده است که FTP اجمالاٌ معرفی شود. FTP یک استاندارد به منظور مبادله فایل بر روی شبکه های مبتنی بر پروتکل TCP/IP است و يکي از قديمي ترين پروتکل هاي اينترنت مي باشد که هنوز هم کاربرد زيادي دارد که اوایل سـال 1970 مطرح شد و مشخصات استاندارد آن طی PRC 959 در اکتبر سـال 1985 عرضه گردید.

 

FTP که مخفف کلمه File Transfer Protocol است یکـی از مناسب ترین و در عین حال سریع ترین شیوه انتقال فایل از دیسکت کامپیوتر به روی اینترنت می باشد. هم اکنون از پروتكل های متعددی در شبكه های كامپيوتری بهره گیری می گـردد كه صرفاٌ تعداد اندكی از آنان به منظور انتقال داده طراحی و پياده سازی شده اند . اينترنت نيز به عنوان يك شبكه گسترده از اين قاعده مستثنی نبوده و در اين رابطه از پروتكل های متعددی بهره گیری می شود . برای بسياری از كاربران اينترنت تمام چيز محدود به وب و پروتكل مشابه با آن يعنی HTTP است ، در صورتیكه در اين عرصه  پروتكل های زیاد ديگری نيز وجود دارد . FTP نمونه ای در اين زمينه می باشد. FTP ، مثل HTTP که محتواي وب را منتقل مي نماید يا SMTP که ايميل ها را منتقل مي نماید FTP هم ساده ترين راه براي تبادل فايل از يک کامپيوتر به کامپيوتر ديگر مي باشد. يکي از کاربرد هاي FTP ، دانلود موزيک و برنامه هاي کاربردي از وب سايت ها مي باشد .به خاطر بهره گیری اين پروتکل از يک پورت مجزا که پورت شماره 21 است عمل دانلود بسيار سريع انجام مي شود. مثل آدرسهاي وب سايت ها ، FTP هم آدرس ویژه خود را دارد چون شبیه يک وب سايت ، اين پروتکل بر روي هارد ديسک کامپيوتر سرور فضاي مشخصي را اشغال ميکند. اغلب ً چنان چه آدرس يک وب سايت بطور مثال http://www.domain.com باشد، آدرس FTP آن سايت به صورت ftp://ftp.domain.com خواهد بود. FTP در انتقال فايل بسيار قويتر از HTTP است ولی به مراتب پيچيده تر از HTTP می باشد. جهت بهره گیری از پروتکل FTP شما به نرم افزارهای سرويس دهنده مثل FileZilla نياز دارید. Cute FTP، WSFTP و FTP Voyager نيز نمونه های ديگری می باشند .

 

خصوصیات FTP :

پروتکل FTP حاوی حداکثر انعطاف ضـروری و در عین حال میسر به منظور بهره گیری در شبکه های مختلـف با دقت به نوع شبکه می باشد. این پروتکل توانایی بهره گیری از سیستم فایل را همانـند یونیکس و یا خط دستور windows در اختیار کاربران می گذارد. پروتکل FTP حاوی امکانات حمایتی ضـروری برای ارسال داده با نوع های مختلـف می باشد. پروتکل FTP منحصراٌ از پروتکل TCP بهره گیری می کند . اغلب ٌ پروتکل های لایه Aplication از TCP بهره گیری می نمایند. پروتکل FTP برای انجام وظیفه های محوله از دو پورت بهره گیری می کند . از پورت شماره 20 برای ارسال داده و از پورت شماره 21 برای گوش دادن به فرامین بهره گیری می نماید.

 

کاربردهای FTP :

معرفی پروتکل FTP

معرفی پروتکل FTP

یکـی از کاربرد های FTP بهره گیری طراحان و مدیران وب سایت ها برای انتقال محتوای سایت ها است که هم اکنون این اشخـاص بیشترین بهره گیری را از FTP دارند . وقتی که شما فضایی را برای سایت خود از ISP کرایه می نمایید به شما حداقل یک آدرس FTP می دهند تا عمل انتقال فایل ها را از کامپیوتر خود به وب سرور و بالعکس انجام دهید.

 

خدمات عرضه شده بوسیـله FTP :

  • ساخته لیستی از فایل های موجود از سیستم فایل کامپیوتر از راه دور
  • حذف ، تغییر نام و جابجا کردن فایل های کامپیوتر ی از راه دور
  • جستجو در شاخه های ( دایرکتوری ) کامپیوتر از راه دور
  • ایجاد یا پاک شاخه روی کامپیوتر از راه دور
  • انتقال فایل از کامپیوتر راه دور به کامپیوتر میزبان
  • انتقال فایل و ذخیره آن از کامپیوتر میزبان به کامپیوتر راه دور

 

رابطه میـان سرویس گیرنده و سرویس دهنده :

برای آغاز یک نشست میـان برنامه سرویس دهنده و سرویس گیرنده می بایست دو رابطه همزمان از نوع TCP برقرار شود. به هریک از این رابطه ات در ادبیات پروتکل TCP، یک “کانال” گفته می شود . این دو کانال عبارتند از :

کانال داده : یک رابطه TCP با پورت شماره 20 از سرویس دهنده که روی آن داده ها مبادله می شوند.

کانال فرمان : یک رابطه TCP با پورت شماره 21 که روی آن فرامین ضـروری برای مدیریت فایل ها رد و بدل میشوند.

علـت لزوم برقراری دو کانال مجزا میـان سرویس دهنده و سرویس گیرنده آن است که بتوان بدون قطع جریـان داده ها فرامین را بطور همزمان مبادله کرد. بعنوان مثال در حین انتقال یک فایل می توان روی کانال فرمان دستور لغو انتقال یا تغییر مورد انتقال را صادر کرد. ذکر این نکته ضروریست که در پروتکل FTP تمام عملیات انتقال فایل در “پیش زمینه” انجام می شود . به این مفهوم که پروتکل FTP مثل سیستمهایی مثل مدیریت چاپ که تقاضـای های چاپ پرونده را به صف کرده و یک به یک آنان را بازبینـی می کند ، نمی بـاشد و عملیات انتقال فایل را به شیوه بلادرنگ انجام می دهد.  پروتکل FTP ، دو پروسه همزمان تهیه می کند که یکـی وظیفه مدیریت رابطه روی کانال فرمان را به عهده داشته و اصطلاحاٌ “مفسر پروتکل” یا پروسه PIگفته می شود . وظیفه پروسه دیگر مدیریت انتقال داده هاست و به DTP یا “پروسه انتقال داده” مشهـور می باشد. پروسه PI همیشه به پورت شماره 21 و پروسه DTP به پورت شماره 20 مقید شده اند.

 

اقسام FTP :

از نقطه نظـر شبکه ای دو نوع FTP وجود دارد :

فعال (Active) : در این شیوه برای انتقال داده ها ، رابطه میـان سرویس دهنده و سرویس گیرنده از سمت سرویس دهنده آغاز می شود .

غیر فعال (Passive) : در این شیوه برای انتقال داده ها ، رابطه میـان سرویس دهنده و سرویس گیرنده از سمت سرویس گیرنده آغاز می شود .

 

مجموعه رخدادهایی که برای Active FTP رخ می دهند :

سرویس گیرنده به پورت شماره 21 سرویس دهنده ، متصل می گـردد .

هر وقـت که سرویس گیرنده از طریق خط کنترلی داده ای از سرویس دهنده درخواسـت نماید ، رابطه ی از سمت سرویس دهنده و روی پورت 20 میـان آن دو تهیه می شود .

در سرانجام داده ها از طریق پورت شماره 20 روی سرویس دهنده و یک پورت شماره بالا ( بزرگتر از 1024 ) روی سرویس گیرنده میـان دو کامپیوتر منتقل می شود .

 

مجموعه رخدادهایی که برای Passive FTP رخ می دهند :

سرویس گیرنده به پورت شماره 21 سرویس دهنده ، متصل می گـردد . دستورات از طریق این خط انتقال می یابند.

هر وقـت که سرویس گیرنده از طریق خط کنترلی داده ای درخواسـت نماید ، رابطه ی از طریق یک پورت شماره بالا روی سرویس گیرنده با یک پورت شماره بالا روی سرویس دهنده برقرار می شود .

نکته : Passive FTP برای سرویس گیرندگانی که پشت دیواره آتش ( Firewall ) می باشند بهـتر می باشد.  در Windows حالت پیش فرض Active FTP و در Linux حالت پیش فرض Passive FTP می باشد.

 

مقایسه FTP با HTTP :

معرفی پروتکل FTP

معرفی پروتکل FTP

پروتکل FTP از مدل سرویس گیرنده – سرویس دهنده بهره گیری می کـند بر خلاف HTTP که یک حاکم مطلق در عرصه مرورگرهای وب و سرویس دهندگان وب است، نمی توان ادعای مشابهی را در رابطه با این پروتکل را در FTP داشت و هم اینک مجموعه ای گسترده از سرویس گیرندگان و سرویس دهندگان FTP وجود دارد.

معایب و نواقص FTP :

FTP این توانایی را ندارد که بتوان شبیه پروتکل Telnet برنامه ای را بر روی ماشین از راه دور اجرا نمـود ، بلکه تنها روشی سریع ، ساده و مطمئن برای خدمات کاربران راه دور حساب می شود .

FTP هیچ گونه رمزنگاری را حمایت نمی کند . FTP حتی واژگـان گذر را نیز بصورت رمز نشده انتقال می دهد و به این ترتیب اجازه سو بهره گیری راحـت از سیستم را می دهد.

FTP  به عنوان یک شیوه امن مورد دقت نیست مگر اینکه درون یک کانال امن مثل SSL یا IPsec قرار گیرد.

خب دوستان به انتهای مقاله آموزشی معرفی پروتکل FTP رسیدیم . ایدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شود. در صورتی که به مباحثی چون سرور مجازی و هاستینگ علاقه مند هستید میتوانید سایر مقالات این سایت را مشاهدده نمایید .